Variabele stroomprijs de zonnepanelen en warmtepomp killer

Variabele stroomprijs de zonnepanelen en warmtepomp killer

We wekken in Nederland steeds meer groene stroom op en dat is een goede ontwikkeling, maar met de komst van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen is het aanbod van stroom minder stabiel en zeker dan de energie uit een centrale. Maar door het huidige klimaatbeleid in Nederland onder regie van de ondemocratische klimaattafels wordt niet alleen de aanbodkant van de stroomvoorziening aangetast, maar wordt ook de vraagzijde van stroom sterk variabel met grote pieken in vraag.

Vraag en aanbod van stroom wisselt sterk

Iedereen met zonnepanelen weet inmiddels wel, dat deze overdag in de zomer als de zon schijnt de meeste stroom opwekken, maar op dat moment is de vraag naar stroom het kleinst. Andersom is het ook het geval, namelijk dat de vraag naar stroom het grootst is op een donkere koude winterdag, maar de de zonnepanelen leveren dan geen stroom. Op dit moment kan het net in Nederland deze sterk wisselende vraag en aanbod nog aan. Echter door overheidsbeleid schieten zonneparken als paddenstoelen uit de grond en zal het aanbod van stroom in de zomer sterk toenemen en door stimulering van warmtepompen, de echte stroomvreters, zal juist in de winter de vraag naar stroom toenemen.

Omslagpunt elektriciteit nadert snel

Zolang vraag en aanbod nog enigszins in evenwicht zijn, zoals op dit moment, fluctueert de stroom prijs nog niet extreem, maar door het toekomstige overheids beleid gaat dit snel veranderen. De consument merkt hier tot op heden nog niets van, iedereen neemt de stroomprijs af voor een vast bedrag, meestal per jaar. Maar u raad het al, als er straks in de toekomst in de zomer heel erg veel stroom wordt opgewekt, maar er geen afnemers zijn zal de prijs per kWh fors dalen, en waarschijnlijk zelfs negatief worden. Door de warmtepomp en elektrische auto zal in de winter straks juist zoveel vraag zijn, dat de prijs per kWh juist enorm gaat oplopen. Door versneld overheidsbeleid zal het omslagpunt zeer binnenkort bereikt worden dat de kWh prijs variabel aan de klant doorberekent zal worden, want welk energiebedrijf zal u straks nog 6 cent per kWh (huidige marktprijs) zonnestroom betalen, indien het op de markt vrijwel gratis of zelfs tegen betaling kan worden afgenomen.

Financiƫle gevolgen van variabele stroomprijs groot

Het variabel maken van de stroomprijs zal betekenen dat straks op een zonnige dag u nog amper geld krijgt voor uw opgewekte stroom en dus de zonnepanelen niet meer rendabel zullen zijn. Mensen zullen dan ook niet meer willen investeren in zonnepanelen. Maar ook mensen met een warmtepomp zullen moeten oppassen, want een variabele kWh prijs zal ook gaan betekenen dat het verwarmen in de winter extreem duur zal gaan worden en een dure warmtepomp nooit terug verdiend gaat worden

Wanneer variabele stroomprijs?

Iedereen met spaargeld weet inmiddels dat je geen rente meer ontvangt, banken verlagen de rente steeds verder. Toch aarzelen banken steeds om deze verlaging door te voeren, ivm. negatieve publiciteit. Maar als 1 bank de rente verlaagt, volgt de rest meestal snel. Zo zal het straks ook gaan met de elektriciteitsprijs, als er 1 bedrijf is die de kWh prijs variabel gaat maken, zal de rest snel volgen.

Op dit moment is hier echter nog geen sprake van, maar over 2 tot 5 jaar kan het plaatje er heel anders uitzien, wees dus gewaarschuwd voordat u nu een hele grote investering doet. Ook voor bezitters en kopers van de zogenaamde 0 op de meter woningen kan dit grote financiƫle gevolgen hebben. Het beste isoleert u de woning goed en wacht u af wat de overheid en elektriciteitsbedrijven voor u in petto hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *