Emissievrij rijden en verwarmen, het nieuwe oplichten

Emissievrij rijden en verwarmen, het nieuwe oplichten

De laatste tijd lezen en zien we steeds vaker reclames van auto’s die emissievrij rijden, zeg maar het rijden zonder uitstoot. Aan de klimaattafels in Den Haag wordt daar weer iets nieuws aan toegevoegd, namelijk het emissievrij verwarmen van je woning.

Steeds vaker bekruipt mij het gevoel dat men in den Haag denkt dat elektrische auto’s op water rijden en dat je huis verwarmen dmv een warmtepomp door buitenlucht gebeurt. Helaas moet ik de politici uit een mooie droom wakkerschudden, elektrisch rijden en verwarmen werkt dmv stroom, heel erg veel stroom. Terwijl gloeilampen verboden worden en stofzuigers als de nieuwe grote boze stroomslurpers worden gezien, want ze verbruiken stroom en dat is vies en niet duurzaam. Zo worden regelrechte stroomslurpers als de warmtepomp en elektrische auto’s die het energie verbruik van een huishouden met werkelijk vele honderden procenten doen stijgen als schoon, groen en duurzaam gezien. Wie het weet mag het mij zeggen.

Zoals iedereen heeft gelezen in ons artikel over de groene stroom leugen is het grootste gedeelte van onze stroom grijs, ook al heb je groene stroom thuis. Dus om te beweren dat een auto of warmtepomp emissievrij is, is regelrechte oplichting. De emissie vind namelijk wel degelijk plaats, maar niet meer uit een uitlaat van de auto of afvoerpijp van de cv ketel, maar uit de pijp van een elektriciteitscentrale op een andere plek dan waar de auto rijd of de warmtepomp draait. Kortom, reclame maken voor of het promoten van emissieloos of emissievrij is af te doen als oplichting, we noemen kernenergie toch ook niet stralingsvrij, zolang we de kernafval in de grond stoppen op een andere plek, of kolenstroom CO2 Vrij als we de CO2 in lege gasvelden pompen, of toch wel?

Ook grote steden in de Randstad als Amsterdam en Rotterdam propaganderen steeds vaker dat auto’s alleen nog maar elektrisch mogen zijn en willen versneld over op warmtepompen, want emissieloos. De extra stroom die hier voor opgewekt moet worden betrekt men echter uit energie centrales uit de rest van het land, zou het niet veel eerlijker zijn dat deze steden de toename in het stroomverbruik zelf op te laten wekken dmv een centrale in de eigen binnenstad? eens kijken hoe emissieloos dit is.


2 gedachten over “Emissievrij rijden en verwarmen, het nieuwe oplichten

  1. Ik ben het helemaal eens met het artikel emissievrij rijden en verwarmen, het nieuwe oplichten!
    Wat aan de CO2 klimaatdiscussie ontbreekt, is WKK. Warmte-kracht-koppeling, een methode om elektriciteit en warmte op te wekken met een rendement van 90 %. Als je alleen elektriciteit wilt opwekken, dan heeft dat met fossiel of kernenergie als bron een rendement van 50 %. De andere 50 % aan warmte gooi je dus weg in een rivier, tenzij je die nuttig gebruikt, zoals stadsverwarming doet.

  2. Met een elektrische auto *kan* ten minste emissievrij worden gereden. Mits zijn elektriciteit emissievrij is opgewekt, natuurlijk, inderdaad. Maar met een auto met verbrandingsmotor *kan* het niet eens. Dat is nog wel een wezenlijk verschil.
    .
    Dat de regering wil dat iedereen elektrisch gaat rijden heeft trouwens niets met klimaat te maken, maar dat is een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *